Polenta pizza
Gezonde polenta pizza
Pizza hoeft niet altijd junkfood te zijn! Dat bewijst deze polenta pizza met een restje ratatouille. In plaats van een normale deegbodem maak je een pizzabasis van polenta, een soort van meel gemaakt van maïs dat vaak in de Italiaanse keuken gebruikt wordt.
Je zou deze polenta-versie in principe net zoals een normale pizza kunnen beleggen, maar ik vind ze vooral geslaagd met een restje ratatouille of een tomatensaus waar je je restjes groenten in verwerkt hebt. Omdat polenta nogal smeuïg is en niet zo krokant als ‘de real deal’ is het lekker om er toch wat saus bij te hebben.
Geen restje ratatouille voorhanden?
In onderstaand recept ga ik ervan uit dat je een restje ratatouille voorhanden hebt. Maar als dat niet het geval is kan je terwijl de polenta bodem afkoelt, snel zelf een een sausje met tomaten en groenten maken.
Voor een snelle tomaten-groentensaus:
- Warm een beetje olijfolie in een pan en fruit daarin 1 fijngesnipperde ajuin en 1 teentje knoflook aan.
- Voeg 2 kopjes groenten toe (in blokjes van +/- 1 cm) en bak deze gedurende +/- 10 minuten aan tot ze mooi gekleurd zijn.
Je kan allerlei groenten gebruiken: paprika, courgette, aubergine, wortelen, champignons, … . Juist mixen en matchen is de boodschap. - Voeg 200 ml tomatensaus, een snuifje suiker, 1 TL basilicum (of verse kruiden), 1 TL oregano, een beetje water en peper en zout naar smaak toe.
- Laat de saus +/- 20 minuten pruttelen.
Gebruik deze saus als topping voor jouw polenta pizza.
Of gebruik een kliekje spaghettisaus
Heb je toevallig nog een overschotje spaghettisaus? Dan kan dat ook als basis dienen en hoef je die misschien enkel nog wat aan te lengen met extra groenten en tomatensaus.
(bron beeld pizza: shutterstock.com)
Polenta pizza
Ingrediënten
- 750 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 190 gram polenta
- 60 gram parmezaan
- peper en zout naar smaak
- 3 kopjes ratatouille
- 60 gram geraspte kaas voor over de pizza
Instructies
- Breng het water aan de kook en los de groentebouillon erin op.
- Giet onder constant roeren (met een garde) de polenta bij de bouillon en laat deze gedurende +/- 5 minuten goed doorkoken tot de polenta dikker wordt.
- Haal de polenta van het vuur, roer de parmezaan erdoor en kruid met peper en zout naar smaak.
- Vet een ronde taartvorm of ovenschaal in met een beetje olijfolie en schep de polenta erin. Spreid te polenta gelijk uit tot een dikte van +/- 2 cm.
- Laat deze polenta bodem +/- 30 minuten afkoelen.
- Schep het restje ratatouille of tomaten-groentesaus over de polenta bodem.
- Sprenkel wat extra geraspte kaas over de pizza en bak deze gedurende +/- 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
- Dien warm op met een slaatje of gewoon zo!
Karen - Dressing in Labels
Hmmm perfect voor een halve vegetariër zoals mij.
x Karen
http://dressinginlabels.blogspot.com